Oog in oog met de Bison

wisent

 

 

 

 

Ooit graasden grote kuddes oerrunderen, elanden, herten, reeen, Tarpans en wisenten in Nederland. En toen de mens hier neerstreek liepen de aantallen hard achteruit door de jacht. Uiteindelijk stierf het oerrund en de tarpan (wild paard) zelfs uit. En ook de wisent (europese bison) leek hetzelfde lot beschoren. Er bleven begin 1900 slechts een paar dieren over en die zaten in een privecollectie in Polen.

De wisent kwam terug en loopt inmiddels op verschillende plekken rond in Europa. In de Maashorst in Brabant zijn nu ook 11 dieren uitgezet en ik kreeg de kans om deze dieren voor Brabant Magazine te fotograferen. Ze zitten in een afgesloten gebied van 200 hectare. Hier kunnen ze wennen voor 1 jaar, daarna wordt hun gebied groter.

Ik heb al eens eerder geprobeerd wisenten te fotograferen; in Polen. Dit lukte jammer genoeg niet. Ook in de Maashorst was het nog niet makkelijk om in het halfdonker de dieren te vinden. Ze stonden niet op de vlakte, dus ga ze dan maar eens vinden in het bos..!

In de Maashorst gaan wisenten, een Europese bisonsoort, het natuurgebied begrazen. Leo Linnartz, ecoloog bij St. ARK weet alles over deze beesten. De wisenten moeten eerst wennen aan hun nieuwe leefgebied, ze lopen in een afgesloten gebied van 200 hecta

 

 

 

 

 

Maar met wat spoorzoeken lukte het uiteindelijk en daar stonden ze. Stomend in het ochtendlicht. Wauw! Mooie dieren! Ik kon uiteindelijk redelijk dichtbij sluipen om ze te fotograferen.

In de Maashorst gaan wisenten, een Europese bisonsoort, het natuurgebied begrazen. Leo Linnartz, ecoloog bij St. ARK weet alles over deze beesten. De wisenten moeten eerst wennen aan hun nieuwe leefgebied, ze lopen in een afgesloten gebied van 200 hecta

 

 

 

 

 

Ik vind het mooi dat er geïnvesteerd wordt om de dynamiek in de Nederlandse bossen verder omhoog te krijgen. En een icoon als de wisent kan daar aan bijdragen. Ik merkte ook dat de mensen die ik in het bos tegenkwam het bijzonder vonden dat de bison daar terug is gekeerd. Goed om te zien dat zo’n dier de beleving van de mens in een natuurgebied verder opkrikt.

 

4 Reacties op Oog in oog met de Bison

  1. Ria de Vries schreef:

    Gaaf dat je de kans gekregen hebt om deze prachtige dieren te fotograferen Melchert.
    De foto’s geven mij een unieke geheimzinnige indruk.

  2. Prachtig zon streven om deze prachtige beesten ,hier in Ned te zien . En ook heel interessant ,om daar een reportage ,in jully blad te kunnen volgen . Blijf daarom seasons ,als blad erg fijn om te volgen .en er tips uit te halen .ik tuinier erg graag ,en lees daar ook mooie dingen in ,veel succes als fotograaf ,en mooie interessanten verhalen .Dieny.

  3. Marie Coenders schreef:

    HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *